Pages

Saturday, June 28, 2014

RAMADAN KAREEM

Alhamdulillah.. tiba juga Ramadhan yang dinanti. Semoga tahun ni lebih baik dari yang lepas2..

Persediaan minda dan rohani saja.. dari segi material tetap sama rasanya. Saya bukanlah jenis yang berlebih2 dan nak buat itu ini, nak masak itu ini. Cuma tahun ni merupakan tahun pertama menyambut di rumah baru yang comel dan serba sederhana ni. Sekarang ni pun peti sejuk masih belum berisi. Kena tunggu petang sikit bila en abe bawa dari pasar malam. Kalau orang2 lain mungkin tengah bersusun di market pagi ni. Saya tak boleh sebab semalam dan hari ni cuti sekolah. Yang kat rumah pula cuma mak dan anak yang susah nak diajak keluar. Jadi, kami umpama anak2 burung yang tunggu 'mak' bawa makanan balik. In this case, apak lee... kikiki.

Sebenarnya kami pun bukan jenis selera besar bab2 makan. Apatah lagi bila puasa, kena kawal sikit bila buka.. jangan tahap melantak, bahasa kasornya. Sejenis kuih atau dessert, satu lauk (protein) dan sayur dah cukup. Kalau ramai rakyat, mungkin lain jalan cerita. Masing2 ada selera tersendiri. Kenalah penuhkan meja.. kot.

Walau dah bertahun, saya sentiasa terkenang menyambut Ramadhan di perantauan. Kalau di Singapura, tak jauh beza dengan negara kita. Cuma bab2 pasar Ramadhan tetap tak boleh compete. Namun air katira Singapura terutama di masjid berdekatan flat kami tetap tersedap dan tak jumpa di Malaysia. Air tu simple je isi nya, tapi rasa tu... mmmhh.

Berpuasa di Bahrain pula, mengajar saya menjadi 'tukang masak' handal. Hari-hari mencari resipi di internet untuk masak lauk dan kuih muih. Seronoknya bila dapat kongsi sikit dengan jiran2 melayu merangkap officemates en abe yang kesemuanya dari Singapura. Maklum, abe dulu kerja dengan SIA. Kami tau, mereka pun amat rindukan masakan Melayu yang susah nak dicari di situ. Kalau ada pun, kenalah order dengan orang2 kita yang rancak juga berbisnes makanan di sana.  Memang homesick sapa yang baru-baru ke sana. Apatah lagi staf2 bangsa cina... hehe.  Yang selalu kami kongsi untuk berbuka ialah bubur lambuk, karipap dan lain-lain kuih muih melayu termasuk cucur badak.

Bab bersahur pula... haa yg ni lagilah.  Pukul 2.45 pagi atau lebih awal, biasanya saya dah bangun siapkan makanan. Pukul 3.00 pagi dah boleh makan.  Laju je buat kerja. Pukul 3.30 dah ready untuk Subuh. Bila dah di penghujung, baru Subuh tu dekat2 pukul 4 pagi.  Ada sekali, saya dah siapkan nasi goreng lebih awal. Tapi tak terjaga untuk sahur.. Masa tu panjang sikit dari Malaysia, tapi tak sepanjang orang2 di UK, cthnya. Macam tu lah kalau berpuasa waktu summer. Pengalaman indah lagi mahal tu... :)

Gitulah.. tak habis2 mengenang.. Apa-apapun, syukur dapat peluang menyambut di tanahair sendiri. Harap2 pengisian jiwa lebih dari segalanya. Itulah azam akak... Cabaran nak train Fawwaz pula. Memang dia 'zero' bila kita sebut pasal puasa. Dapat tengah panas ni, kejap2 nak minum soya. Sabar ye mak... doa dan usaha!


SELAMAT MENYAMBUT RAMADAN AL MUBARAK
MAAF ZAHIR BATIN SAYA PINTA...


No comments:

Post a Comment